HUPKT

 

Novosti

7. FORUM HRVATSKE KONGRESNE INDUSTRIJE

28.11.2018.

 1. FORUM HRVATSKE KONGRESNE INDUSTRIJE

Hrvatska udruga profesionalaca kongresnog turizma (HUPKT) 11. prosinca 2018. u hotelu Sheraton Zagreb organizira sedmi po redu Forum hrvatske kongresne industrije – središnje godišnje okupljanje kolega iz poslovnog, kongresnog, incentive i event turizma, uz predstavnike institucija i medija.

Uvodni dio Foruma prigoda je za godišnji pregled aktivnosti HUPKT-a kao i pogled u budućnost. A u vrlo skoroj budućnosti – u ožujku 2019. – prva hrvatska burza poslovnog turizma meetex (Croatian Meeting Experience Summit) postavit će Hrvatsku na kartu europskih poslovnih destinacija. Summit će postati neizbježno mjesto susreta profesionalaca i kupaca kongresno-incentive-event industrije iz svijeta s domaćim pružateljima usluga.

Glavna tema ovogodišnjeg Foruma „Novi trendovi u korporativnim eventima“ obrađuje se najprije kroz izlaganje Kena Lyonsa iz dublinske tvrtke KLC, a zatim kroz panel diskusiju. Nakon godina krizne stagnacije ili barem velikog opreza prilikom organizacije korporativnih evenata zbog rizika od krive percepcije klijenata, zaposlenika i javnosti, čini se da se korporativna događanja i živahnost koju unose u organizacije ponovo vraćaju u našu svakodnevnicu. Imaju li ti eventi novi senzibilitet i koji su trendovi važni prilikom koncipiranja i organizacije aktualnih događanja? U panelu koji prati temu Foruma razgovarat će gosti iz korporacija, tvrtki i ustanova koje njeguju kulturu provedbe vrhunskih događanja:

A1 Hrvatska d.o.o.  – Martina Rizman Matić, direktorica Korporativnih komunikacija

Agencija Katapult promocija – Slavica Olujić Klapčić – Direktorica

KPMG Croatia d.o.o. – Smiljana Štrbac , Direktorica Ljudskih potencijala
Javna ustanova Park Maksimir – Biljana Janev Hutinec, Ravnateljica

i još poneki iz korporativnog sektora

Panel će moderirati Vesna Vrga Perović, samostalna konzultantica (i između ostaloga inicijatorica i organizatorica brojnih domaćih i međunarodnih skupova i evenata)

Kao i svake godine, Forum je ujedno i prigoda za dodjelu godišnjih nagrada Ambasador hrvatskog kongresnog turizma, a dodjeljuje se klijentima i kolegama koji su ostvarili zapažene uspjehe u kongresnom-incentive-event turizmu Hrvatske u tekućoj godini.

 

>> FORUM - raspored rada

MEETEX - ne zaboravite se prijaviti!

28.08.2018.

Ne zaboravite se prijaviti za sudjelovanje na MEETEX-u, prvoj nacionalnoj burzi poslovnog turizma koja će se održati 19-21. ožujka 2019. u Zagrebu! Članovi HUPKT-a ostvaruju 10% popusta na cijene kotizacija. Sve informacije su na web stranici summita, www.meetex.eu, a prijavite se na linku http://meetex.eu/registration-exhibitors.

Vidimo se na MEETEX-u!

MEETEX - Croatian Meeting Experience Summit

26.03.2018.

MEETEX – Croatian Meeting Experience Summit
Neizbježno mjesto susreta hrvatskih ponuđača i inozemnih kupaca iz poslovnog turizma

MEETEX je prva prava B2B burza hrvatske kongresne industrije, mjesto na kojem će se kao izlagači okupiti svi bitni dionici hrvatske ponude poslovnog turizma, a kojima ćemo dovesti 50-70 ozbiljnih inozemnih kupaca (primarno iz Zapadne, Sjeverne i Srednje Europe) uz koje očekujemo još toliko domaćih. Trodnevno događanje će biti kombinacija B2B direktnih sastanaka, predavanja atraktivnih govornika, stručnih radionica te networking aktivnosti, a sve u prilično inovativnom i humanom formatu koji će omogućiti svima – a iznad svega inozemnim kupcima – da se osjećaju ugodno i dobrodošlo, i da u takvim uvjetima započnu uspješnu suradnju s hrvatskim poslovnim subjektima. Registracija za sve zainteresirane izlagače je otvorena. Više informacija na www.meetex.eu.

Sporazum s HRVATSKIM LIJEČNIČKIM ZBOROM

27.09.2017.

HUPKT i HLZ (Hrvatski liječnički zbor) sklopili su sporazum o suradnji prilikom organizacije znanstvenih i poslovnih skupova s naglaskom na profesionalnosti i standardizaciji što će našim članovima dati dodatnu prepoznatljivost prilikom odabira poslovnih partnera. Više u prilogu.

>> HUPKT-HLZ: Sporazum o suradnji

6. FORUM HRVATSKE KONGRESNE INDUSTRIJE

13.09.2017.

Hrvatska udruga profesionalaca kongresnog turizma (HUPKT) organizira šesti po redu FORUM HRVATSKE KONGRESNE INDUSTRIJE 2017. – godišnje okupljanje struke poslovnog (kongresnog-incentive-event) turizma, koje će se održati u utorak, 5. prosinca 2017. u Hotelu DUBROVNIK, u Zagrebu. Forum će ujedno biti i prigoda za dodjelu nagrade AMBASADOR HRVATSKOG KONGRESNOG TURIZMA.

Preliminarni raspored Foruma
09.00 – 09.30 Registracija
09.30 – 09:35 Otvaranje Foruma
09:35 – 09:50 Pregled aktivnosti HUPKT-a u 2017.  i Plan rada za 2018.
09:50 – 10:00 Osvrt na Ambasador program
10:00 – 10:30 Stanka za osvježenje
10:30 – 11:00 Dodjela godišnjih nagrada AMBASADOR HRVATSKOG KONGRESNOG TURIZMA
11:00 – 12:30 Tema: SURADNJA MEDICINSKE I KONGRESNE INUSTRIJE U ORGANIZACIJI ZNANSTVENIH I STRUČNIH SKUPOVA – izlaganja i panel rasprava. Sudjeluju:
·         Hrvatski liječnički zbor (HLZ)
·         Udruga poslodavaca u zdravstvu (UPUZ)
·         Zajednica zdravstvenog turizma pri HGK
·         Inovativna farmaceutska industrija (IFI)
·         Medicinska oprema (CROMED u osnivanju)
i predstavmici PCO agencija
12:30 – 12:45 Predstavljanje novog projekta za 2018. godinu
12:45 – 13:30 Osvrt Ministra turizma na Forum
13:30 Zatvaranje i druženje uz domjenak

Forum je otvoren za sve kolege iz poslovnog (kongresnog-incentive-event) turizma a sudjelovanje je besplatno uz obaveznu prijavu putem linka. Više informacija na mail info@cmpa.eu.

>> 6. FORUM HRVATSKE KONGRESNE INDUSTRIJE

CERTIFICIRANJE PROFESIONALACA U POSLOVNOM TURIZMU

12.09.2017.

Programi certificiranja profesionalaca u kongresnoj industriji nisu ništa novo. U svijetu najpoznatiji – CMP (Certified Meeting Professional) i CMM (Certified Meeting Manager) – vrlo su zahtjevni i mogu vam donijeti određene prednosti ukoliko ste orijentirani na međunarodno tržište. U Hrvatskoj još nema pojedinaca nositelja ovih certifikata pa je Hrvatska udruga profesionalaca kongresnog turizma (HUPKT) od 2015. razvila vlastiti program certificiranja pod nazivom CCMEP (Certified Croatian Meetings and Events Professional). Već su dvije generacije profesionalaca uspješno završile program certificiranja pa je 58 kolega dobilo certifikat. Popis certificiranih kolega objavljen je na brojnim inozemnim i domaćim stručnim portalima a nalazi se i na web stranici http://www.hupkt.hr/clanstvo/.

Za certificiranje se mogu prijaviti isključivo fizičke osobe, sudionici iz kongresno-incentive-event industrije, s minimalno dvije godine iskustva u MICE sektoru. Certifikat vrijedi pet godina, nakon čega se radi recertificiranje temeljem sakupljenih edukacijskih bodova, sudjelovanjem na edukacijskim događanjima u organizaciji HUPKT-a. Certificiranost donosi dodatnu konkurentnost i određenu garanciju kupcima da im je pružatelj usluge profesionalac, koji svakom projektu pristupa prema pravilima struke. Prepoznat je i prihvaćen i poduprt od strane Ekonomskog fakulteta Zagreb – Katedre za turizam, Hrvatske gospodarske komore – Sektora za turizam i Europske federacije kongresnih organizatora – EFAPCO. HUPKT je ujedno i Preferred Provider za Events Industry Council (EIC) koji je prepoznao vrijednost programa i dodijelio mu certifikacijske bodove, a sakupljanje bodova je jedan od koraka prema CMP certifikatu.

HUPKT će ove zime po treći put organizirati certificiranje: prvi krug 5-6. prosinca 2017. a drugi krug krajem siječnja 2018. godine. Cijene programa ovise o statusu polaznika:

 • Redovni član – 2.500 kn
 • Pridruženi član (fizička osoba s min. 2 godine iskustva u MICE sektoru) – 2.500 kn
 • Pridruženi član (pravna osoba, prve dvije fizičke osobe iz tvrtke) – 2.500 kn po osobi
 • Pridruženi član (pravna osoba, ostale fizičke osobe iz tvrtke) – 5.000 kn po osobi
 • Nije član HUPKT-a (min. 2 godine iskustva u MICE sektoru) – 5.000 kn po osobi
 • Član HGK, nije član HUPKT-a (min. 2 godine iskustva u MICE sektoru) – 2.500,00 kn po osobi – do 10 prvo-prijavljenih osoba
 • Čan HGK i član HUPKT-a (min. 2 godine iskustva u MICE sektoru) – 2.000,00 kn po osobi – do 5 prvo-prijavljenih osoba

Troškovi uključuju predavanja, materijale, brošuru, značku, izradu certifikata te ručkove i osvježenja za vrijeme 4-dnevnih predavanja. Doplata za ponavljanje ispita iznosi 750 kn, a doplata za administrativnu obnovu certifikata, odnosno recertificiranje 500 kn. Prijavnica i Pravilnik o certificiranju u prilogu.

>> Prijavnica za certificiranje

Najave događanja iz HUPKT-a

11.07.2017.

Forum-cert-2017

Najavljujemo:

 • 6. FORUM HRVATSKE KONGRESNE INDUSTRIJE – 05. 12. 2017.
  Tema Foruma: Suradnja kongresne i farmaceutske industrije u organizaciji znanstvenih skupova
 • CERTIFICIRANJE PROFESIONALACA U KONGRESNO-INCENTIVE-EVENT TURIZMU
  Prva cjelina: 5-6. 12. 2017.   –   Druga cjelina: siječanj 2018.
  Rezervirajte svoje mjesto već sada na info@cmpa.eu
Najave događanja iz HUPKT-a

06.06.2017.

CMPA 2017 - infoIN

Najavljujemo:

 • 6. FORUM HRVATSKE KONGRESNE INDUSTRIJE, Zagreb, 05.12.2017.
 • Certificiranje profesionalaca – prva cjelina, Zagreb, 5-6.12. 2017.
Izabran novi Upravni odbor HUPKT-a

04.04.2017.

Hrvatska udruga profesionalaca kongresnog turizma (HUPKT) izabrala je novi Upravni odbor u sastavu:

Ranko Filipović – Predsjednik

Goran Pavlović – Dopredsjednik

Debora Petrović – Dopredsjednica

Slaven Reljić – Tajnik

Pavle Marković – član

Radionica TEHNOLOGIJA U SLUŽBI KONGRESNE INDUSTRIJE

23.03.2017.

Edukacijsku radionicu TEHNOLOŠKI TRENDOVI U KONGRESNOJ INDUSTRIJI, Udruga je organizirala 21.03.2017. u zagrebačkom hotelu Esplanade i 22.03.2017. u dubrovačkom hotelu Dubrovnik Palace. Više od 70-ak kolega iz industrije okupilo se na ovim radionicama – više o temama i predavačima možete pronaći u priloženom dokumentu.

Radionica ZG 1 Radionica DU 2

>> Tehnološki trendovi u kongresnoj industriji

CCMEP - Certified Croatian Meetings and Events Professional - Druga generacija certificirana profesionalaca u kongresnom turizmu

27.01.2017.

Fotka-2

>> Novi certificirani profesionalci u kongresnoj industriji

Certificiranje profesionalaca u kongresnom turizmu

04.01.2017.

HUPKT provodi drugi krug certificiranja profesionalaca u kongresnom turizmu za stjecanje stručnog naslova CCMEP (Certified Croatian Meetings & Events Professionals). Grupa od 20 polaznika već je pohađala prvi dvodnevni ciklus na temu organizacije skupova, a drugi ciklus kao i završni ispit priprema se za 24-25. siječnja 2017.

Plan rada HUPKT-a u 2017. godini

07.12.2016.

>> Plan rada u 2017. godini

Održan 5. FORUM HRVATSKE KONGRESNE INDUSTRIJE

07.12.2016.

 1. FORUM HRVATSKE KONGRESNE INDUSTRIJE 2016.

 

Hrvatska udruga profesionalaca kongresnog turizma nastavlja s godišnjim okupljanjem profesionalaca iz hrvatskog kongresnog i incentive turizma pa je tako i ove godine organizirala 5. Forum hrvatske kongresne industrije 2016, koji je održan 6. prosinca 2016. u zagrebačkom FORUM Kongresnom centru. Na Forumu se okupilo stotinjak predstavnika kongresno-incentive industrije iz čitave Hrvatske, uz sudjelovanje Ministra turizma, predstavnika Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore – Sektora za turizam, Ekonomskog fakulteta Zagreb – Katedre za turizam, Međunarodnog kongresnog udruženja – ICCA, srodnih udruga u turizmu, medija.

 

U prvom dijelu Foruma Hrvatska udruga profesionalaca kongresnog turizma predstavila je svoje aktivnosti u 2016. godini kao i plan rada u 2017. godini. Naglasak je i dalje na edukativnim aktivnostima Udruge, osobito na uspostavljanju Ambasador programa, te na jačanju suradnje na projektima s matičnim institucijama kao što su HTZ i Ministarstvo turizma.

 

Drugi dio Foruma – s temom „Kako kongresna industrija može pomoći udruženjima?“ – imao je za cilj

ukazati na prirodnu upućenost i suradnju udruženja i kongresne industrije. O tome su govorili prof.dr.sc. Davor Pavuna sa švicarskog Federalnog instituta za tehnologiju (EPFL) iz Lausanne i David Bodor, ICCA-in regionalni direktor za Europu.

 

Na kraju Foruma, predstavljen je i Akcijski plan kongresnog turizma kojeg je izradio zagrebački Institut za turizam, a osvrt na kraju rasprave dao je i Ministar Gari Cappelli koji je najavio mnoge novine za našu industriju od kojih posebno ističemo ponovo otvaranje Kongresnog ureda unutar HTZ-a.

 

Forum je bio i prilika za dodjelu nagrade AMBASADOR HRVATSKOG KONGRESNOG TURIZMA, čiji su ciljevi promicanje kongresnog-incentive turizma u Republici Hrvatskoj, pozicioniranje Hrvatske kao poželjne kongresno-incentive destinacije i poticanje svih sudionika na kandidiranje Hrvatske kao domaćina u kongresno-incentive industriji. Ovogodišnji dobitnici nagrada su:

 • U kategoriji Pojedinci/institucije iz znanstvene, kulturne, sportske i gospodarske zajednice zaslužni za održavanje međunarodnih događanja u 2016. godini dobitnici su prof.dr.sc. Davor Pavuna (EPFL) i prof.dr.sc. Miroslav Kopjar (Hrvatsko društvo za ginekološku endoskopiju).
 • U kategoriji Pojedinci/institucije iz javnog sektora zaslužni za međunarodnu promociju Hrvatske kao kongresno-incentive destinacije u 2016. godini dobitnik je Kongresni ured TZ grada Opatije.
 • U kategoriji Član HUPKT-a zaslužan za najkvalitetniju profesionalnu izvedbu skupa u 2016. godini dobitnica je Marina Raič-Bobić (agencija 3600 incentives and MoRe).
 • U kategoriji Član HUPKT-a zaslužan za najkreativniju profesionalnu izvedbu incentive u 2016. godini dobitnik je Dorja Horvat (Valamar Hoteli).
 • U kategoriji Član HUPKT-a, dobavljač, zaslužan za najkvalitetniju profesionalnu izvedbu skupa u 2016. godini dobitnik je Ivica Bušić (FiFi Sound).

 

Sa svojih 150 članova, Hrvatska udruga profesionalaca kongresnog turizma u svojih pet godina postojanja okupila je sve značajnije nacionalne subjekte uključene u organizaciju kongresa i incentive putovanja, te postala nezaobilazan čimbenik u ovom važnom segmentu turizma, a time i ukupnog hrvatskog gospodarstva.

>> 5. FORUM - press

>>

Novosti - prosinac 2016.

27.09.2016.

FORUM HRVATSKE KONGRESNE INDUSTRIJE

I ove godine pripremamo Forum koji će se održati 6. prosinca 2016. (utorak) u Kongresnom centru FORUM u Green Gold centru u Zagrebu. Tema ovogodišnjeg Foruma je “Kako kongresna industrija može pomoći udrugama?” Također, Forum će biti prigoda za dodjelu godišnje nagrade AMBASADOR HRVATSKOG KONGRESNOG TURIZMA, ali i za brojne druge novosti iz naše industrije. Ne propustite ni ovogodišnji Forum – pozivnice će uslijediti uskoro!

 NAGRADA AMBASADOR

Pozivamo kolege članove da na vrijeme pošalju kandidature za godišnju nagradu AMBASADOR HRVATSKOG KONGRESNOG TURIZMA. Prijavnica je u prilogu.

CERTIFICIRANJE PROFESIONALACA

Nastavljamo projekt certificiranja profesionalaca započet prije godinu dana. Prvi krug certificiranja održat će se 6-7. prosinca 2016. u Zagrebu, a drugi dio koncem siječnja 2017. Još uvijek se možete prijaviti  koristeći prijavnicu u prilogu.

>> Prijavnica za nagradu

>> Prijavnica za certificiranje

EX.PO AUS/0037

12.02.2016.

U Dubrovniku je 2. i 3. veljače 2016. godine održana završna konferencija i prekogranični sastanak partnera iz sedam zemalja jadranske regije u projektu EX.PO AUS/0037 – „EXtension of POtentiality of Adriatic Unesco Sites“, sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru IPA Programa jadranske prekogranične suradnje 2007-2013, uz brojne sudionike iz Hrvatske udruge povijesnih gradova – HUPG, Sveučilišta u Dubrovniku, lokalnih agencija i institucija, te Ministarstva Turizma RH, UNESCO-ovog ureda u Veneciji i Upravne direkcije iz L’Aquile, Italije.

Više informacija u priloženom pdf dokumentu kao i na www.expoaus.org i http://planner.expoaus.org

 

>> EXPOAUS

Prvi certifikati u hrvatskoj kongresnoj industriji

01.02.2016.

CCMEP – Certified Croatian Meetings and Events Professional

Prvi hrvatski certifikat u kongresnom turizmu

Programi certificiranja profesionalaca u kongresnoj industriji nisu ništa novo. U svijetu najpoznatiji – CMP (Certified Meeting Professional) i CMM (Certified Meeting Manager) – vrlo su zahtjevni i mogu vam donijeti određene prednosti ukoliko ste orijentirani na međunarodno tržište. U Hrvatskoj još nema pojedinaca nositelja ovih certifikata jer lokalni certifikacijski program do sada nije postojao, što se upravo mijenja. Naime, Hrvatska udruga profesionalaca u kongresnom turizmu (HUPKT) od prošle godine razvija vlastiti program certificiranja pod nazivom CCMEP (Certified Croatian Meetings and Events Professional). Predstavljen je na prošlogodišnjem Forumu hrvatske kongresne industrije a njegova je realizacija krenula u prosincu 2015. i završila je koncem siječnja 2016. kada smo dobili prve certificirane profesionalce u kongresnom turizmu u Hrvatskoj. Za certificiranje se mogu prijaviti isključivo fizičke osobe, sudionici iz kongresno-incentive-event industrije, s minimalno dvije godine iskustva u MICE sektoru. Certifikat vrijedi pet godina, nakon čega se radi recertificiranje temeljem sakupljenih edukacijskih bodova, sudjelovanjem na edukacijskim događanjima u organizaciji HUPKT-a.

Certificiranost donosi dodatnu konkurentnost i određenu garanciju kupcima da im je pružatelj usluge profesionalac, koji svakom projektu pristupa prema pravilima struke. Prepoznat je i prihvaćen i poduprt od strane Ekonomskog fakulteta Zagreb – Katedre za turizam, Hrvatske gospodarske komore – Sektora za turizam i Europske federacije kongresnih organizatora – EFAPCO. HUPKT provodi aktivnosti odnosa s javnošću, kojima će se pozicionirati i posebna kvaliteta koju donosi budući certifikat, a na svakom će članu biti mogućnost da pojedinačno kapitalizira posjedovanje certifikata, prije svega stručnim radom i izvrsnošću u poslovanju te direktnim aktivnostima tržišnog komuniciranja. HUPKT je ujedno i Preferred Provider za Convention Industry Council (CIC) koji je prepoznao vrijednost programa i dodijelio mu 8 bodova (8 CE Hours), a sakupljanje bodova je jedan od koraka prema CMP certifikatu.

Donosimo popis naših članova (abecednim redom) koji su uspješno završili program certificiranja i stekli naslov Certified Croatian Meetings and Events Professional:

 

Barišić Alanka Kompas Zagreb
Bašić Renata TZ grada Splita
Batinić Ivan Dubrovnik Sati
Bilać Jasmina Pro-Conventa
Bravar Sanda TZ grada Umaga
Cebić Nikolina Kompas Zagreb
Čović Ivica VIP Travel
Čuturić Željka Esplanade hotel
Dajčić Vlatka Kraš
Držaić Dario Hotel Trakošćan
Dumančić Nina PerfectMeetings.hr
Erceg Dražena PerfectMeetings.hr
Filipović Ranko PerfectMeetings.hr
Gašpar Mirela PBZ Card Travel
Hrgetiča Mara Forum Zagreb
Kanjuga Starčević Vera Hotel Trakošćan
Kuliš Tomislav Maras / Temperamentum
Marich Monica Creative Incoming
Marković Pavle Bantours
Maruškić Kulaš Margarita Centours Travel
Novak Anja Idea Exclusive
Papić Maja Kraš
Pavlović Goran TZ grada Opatije
Pažanin Jurica MCD Investicije
Petrović Debora Importanne Resort
Radulj Ana Jadranski luksuzni hoteli
Raič-Bobić Marina 3600 incentives & MoRe
Rakić Ana Jagma, kongresno-putnička agencija
Reljić Slaven Coral Group
Surla Gorazd Valamar Hoteli
Škrabo Jelena Importanne Resort
Štengl Dubravka O-Tours
Štrman Danijela Gulliver Travel
Uhernik-Đurđek Aleksandra Eventfully Croatia
Ušić Silva Penta Zagreb
Vukov-Colić Sanja Spektar putovanja
Vuksanović Tomislav Jadranski luksuzni hoteli
Vukšić Alijana TZ grada Splita
Žunić Nikica Penta Zagreb

 

Zagreb, 30. siječnja 2016.

>> Certificiranje

ODRŽAN 4. KONGRES HRVATSKE KONGRESNE INDUSTRIJE

15.01.2016.

Hrvatska udruga profesionalaca kongresnog turizma nastavlja s godišnjim okupljanjem profesionalaca iz hrvatskog kongresnog i insentiv turizma pa je tako i ove godine organizirala 4. Forum hrvatske kongresne industrije 2015, koji je održan 3. prosinca 2015. u zagrebačkom hotelu Palace. Na Forumu se okupilo stotinjak predstavnika kongresno-incentive industrije iz čitave Hrvatske, uz sudjelovanje predstavnika Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore – Sektora za turizam, Ekonomskog fakulteta Zagreb – Katedre za turizam, Europske federacije kongresnih organizatora – EFAPCO, srodnih udruga u turizmu, medija.

 

U prvom dijelu Foruma Hrvatska udruga profesionalaca kongresnog turizma predstavila je svoje aktivnosti u 2015. godini kao i plan rada u 2016. godini. Naglasak je i dalje na edukativnim aktivnostima Udruge. Član Savjetodavnog odbora HUPKT-a Paul Kennedy iz specijalizirane konzultantske tvrtke dao je kratki pregled stanja na MICE tržištu Velike Britanije i predstavio specijalizirani The Meetings Show namijenjen kongresnoj industriji. Tvrtka Kisikura predstavila je projekt terapije kisikom koju su sudionici mogli isprobati za vrijeme stanke za osvježenje.

 

Drugi dio Foruma – s temom „Utjecaj kongresno-incentive industrije na destinaciju“ – imao je za cilj

pokazati istinsku vrijednost naše industrije koja je puno više od pukog statističkog brojanja noćenja i dolazaka u turizmu. O tome su govorili prof.dr.sc. Oliver Kesar sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta – Katedre za posebne oblike turizma i Padraic Gilligan iz irske konzultantske tvrtke za MICE.

 

Forum je bio i prilika za dodjelu nagrade AMBASADOR HRVATSKOG KONGRESNOG TURIZMA, čiji su ciljevi promicanje kongresnog-insentiv turizma u Republici Hrvatskoj, pozicioniranje Hrvatske kao poželjne kongresno-insentiv destinacije i poticanje svih sudionika na kandidiranje Hrvatske kao domaćina u kongresno-insentiv industriji. Ovogodišnji dobitnici nagrada su:

 • U kategoriji Pojedinci/institucije iz znanstvene, kulturne, sportske i gospodarske zajednice zaslužni za održavanje međunarodnih događanja u 2015. godini dobitnik je prof.dr.sc. Davorin Kolić, za organizaciju Svjetskog kongresa o tunelima koji je u Dubrovniku okupio oko 1500 sudionika iz cijelog svijeta.
 • U kategoriji Pojedinci/institucije iz javnog sektora zaslužni za međunarodnu promociju Hrvatske kao kongresno-incentive destinacije u 2015. godini dobitnik je Državni hidrometeorološki zavod za organizaciju sjednice međuvladinog panela o klimatskim promjenama, organizacije koja je dobitnica Nobelove nagrade za mir.
 • U kategoriji Član HUPKT-a zaslužan za najkvalitetniju profesionalnu izvedbu skupa u 2015. godini dobitnik je Gorazd Surla iz Valamar hotela za uspješno organiziranu sjednicu međuvladinog panela o klimatskim promjenama, održanog u Dubrovniku.
 • U kategoriji Član HUPKT-a zaslužan za najkreativniju profesionalnu izvedbu incentive u 2015. godini dobitnik je Maja Lasić iz agencije Alfa Travel za najkvalitetnije organiziran incentive program SweCo s 300 sudionika iz Švedske, uspješno povezujući brojne dionike iz opatijsko-riječkog prostora u zajednički program.

 

Sa svojih 150 članova, Hrvatska udruga profesionalaca kongresnog turizma u svoje četiri godine postojanja okupila je sve značajnije nacionalne subjekte uključene u organizaciju kongresa i insentiva te postala nezaobilazan čimbenik u ovom važnom segmentu turizma a time i ukupnog hrvatskog gospodarstva.

>>

4. FORUM HRVATSKE KONGRESNE INDUSTRIJE

28.10.2015.

4. Forum hrvatske kongresne industrije održat će se u četvrtak, 3. prosinca 2015. godine u zagrebačkom hotelu Palace. Program Foruma:

09:30        Okupljanje i registracija
10:00        Otvaranje FORUMA 2015.
10:15         Pregled aktivnosti HUPKT-a u 2014. i plan rada u 2015. godini
10:30        Stanje na MICE tržištu UK (Paul Kennedy, Kennedy Integrated Solutions, UK)
10:50        Predstavljanje projekta Kisikura
11:00        Stanka za osvježenje
11:30        Dodjela godišnjih nagrada AMBASADOR HRVATSKOG KONGRESNOG TURIZMA

12:00        Tema: UTJECAJ KONGRESNO-INCENTIVE INDUSTRIJE NA DESTINACIJU

Prof. dr. Oliver Kesar, Ekonomski fakultet Zagreb, Katedra za turizam

Padraic Gilligan, SoolNua, Ireland

14:00        Zatvaranje Foruma i druženje uz domjenak

Glavnu temu Foruma “Utjecaj kongresno-incentive industrije na razvoj destinacije“ prihvatio je Convention Industry Council i dodijelio joj 2 boda (CE Hours).

CCMEP – prvi hrvatski certifikat u kongresnom turizmu

30.06.2015.

Programi certificiranja profesionalaca u kongresnoj industriji nisu ništa novo. U svijetu najpoznatiji –CMP (Certified Meeting Professional) i CMM (Certified Meeting Manager) – vrlo su zahtjevni i mogu vam donijeti određene prednosti ukoliko ste orijentirani na međunarodno tržište. U Hrvatskoj još nema pojedinaca nositelja ovih certifikata jer lokalni certifikacijski program do sada nije postojao, što će se uskoro promijeniti. Naime, Hrvatska udruga profesionalaca u kongresnom turizmu(HUPKT) od prošle godine razvija vlastiti program certificiranja pod nazivom CCMEP (Certified Croatian Meetings and Events Professional). Predstavljen je na prošlogodišnjem Forumu hrvatske kongresne industrije a njegova realizacija kreće u ovoj godini.

Prijedlog programa CCMEP izradila je Radna grupa, sastavljena od profesionalaca iz hotelijerstva, agencijskog poslovanja te kongresnih ureda, a svoj doprinos dala je i Savjetodavna grupa koju čine iskusni predstavnici industrije. Program je nastao po uzoru na nekoliko međunarodnih programa, uključujući one iz susjednih zemalja, SAD-a, Poljske i Velike Britanije, no prilagođen je uvjetima hrvatskog tržišta i poslovnim ciljevima domaćih profesionalaca.

Prvi ciklus certificiranja održat će se u sklopu Foruma 2015, edukacijom na temu organizacije poslovnih skupova. Drugi ciklus edukacije, na temu poznavanja Hrvatske kao destinacije na tržištu poslovnog turizma, održat će se do kraja veljače 2016., nakon čega slijedi ispit i dodjela prvih certifikata CCMEP. Za certificiranje se mogu prijaviti isključivo fizičke osobe, sudionici iz kongresno-incentive-event industrije, s minimalno dvije godine iskustva u MICE sektoru. Certifikat vrijedi pet godina, nakon čega se radi recertificiranje temeljem sakupljenih edukacijskih bodova, sudjelovanjem na edukacijskim događanjima u organizaciji HUPKT-a.

Cijene i uvjeti nalaze se u Pravilniku o postupku certificiranja profesionalaca u kongresnom turizmu, a možete ga zatražiti od Udruge.

Certificiranost donosi dodatnu konkurentnost i određenu garanciju kupcima da im je pružatelj usluge profesionalac, koji svakom projektu pristupa prema pravilima struke. Prepoznat je i prihvaćen i od javnog sektora, od kojeg imamo potpunu podršku. Udruga provodi aktivnosti odnosa s javnošću, kojima će se pozicionirati i posebna kvaliteta koju donosi budući certifikat, a na svakom će članu biti mogućnost da pojedinačno kapitalizira posjedovanje certifikata, prije svega stručnim radom i izvrsnošću u poslovanju te direktnim aktivnostima tržišnog komuniciranja.

>> CCMEP

Najava FORUM-a 2015.

17.06.2015.

Ovogodišnji FORUM HRVATSKE KONGRESNE INDUSTRIJE održat će se 3. prosinca 2015. godine u zagrebačkom hotelu Palace. Glavna tema Foruma je “Utjecaj kongresno-incentive industrije na razvoj destinacije“. Uvodna izlaganja imat će Padraic Gilligan iz SoolNua (irske boutique konzultantske tvrtke za MICE) i Oliver Kesar sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta – Katedre za turizam.

HUPKT novosti

02.04.2015.

>> Press release

>> Plan aktivnosti za 2015.

>> Edukacija Rob Davidson

HUPKT novosti

12.03.2015.

>> FORUM-PressRelease

>> HUPKT – Plan aktivnosti u 2015.

>> PRESS – Edukacija – Rob Davidson

>> CIC-PressRelease

HUPKT novosti

09.12.2014.

>> HUPKT – Plan aktivnosti u 2015.

>> FORUM-PressRelease

HUPKT novosti

19.12.2013.

>> HUPKT – Plan aktivnosti u 2014.

>> FORUM-PressRelease

HUPKT novosti

17.07.2013.

>> Pogodnost za nove članove

>> Pravilnik o dodjeli HUPKT-ove NAGRADE KONGRESNOG TURIZMA RH

2. SKUPŠTINA HUPKT-a

11.04.2013.

U Zagrebu je u petak, 5. travnja 2013, održana 2. godišnja Skupština Hrvatske udruge profesionalaca kongresnog turizma. Na sjednici je prihvaćen izvještaj o radu Udruge u proteklom periodu (svibanj 2012 – travanj 2013.)  kao i financijski izvještaj za isto razdoblje.
Održani su i izbori za tijela Udruge na kojima su izabrani za sljedeće četverogodišnje razdoblje izabrani:

 • za predsjednika HUPKT-a Pavle Marković
 • za dopredsjednika HUPKT-a Ranko Filipović
 • za dopredsjednicu HUPKT-a Nike Marušić
 • za tajnika HUPKT-a Slaven Reljić
 • za članove odbora (abecednim redom):
  Upravni odbor: Ranko Filipović, Pavle Marković, Nike Marušić, Slaven Reljić
  Etički odbor: Ivica Čović, Monica Marich, Goran Pavlović, Gorazd Surla, Sanja Vukov-Colić
  Savjetodavni odbor: Rob Davidson, Gary Grimmer, Paul Kennedy, Linda Pereira
HUPKT novosti

17.12.2012.

>> Forum 12.prosinca 2012. – Objava za medije

>> Plan aktivnosti HUPKT-a u 2013.godini

HUPKT punopravni član EFAPCO-a

11.07.2012.

S ponosom ističemo da je Hrvatska udruga profesionalaca kongresnog turizma primljena u punopravno članstvo Europske federacije PCO-a (EFAPCO), kao prvi i jedini član iz Hrvatske, ali i iz regije! Međunarodno članstvo u ovako prestižnoj europskoj federaciji, pred sam ulazak Hrvatske u EU, svakako je značajan korak u razvoju kako

Udruge tako i čitave naše kongresne industrije. Bez sumnje, Udruga – i svi njezini članovi – bit će ovim činom na izvoru zbivanja vezanih uz kongresnu industriju Europe što će značajno ojačati našu poziciju na europskom tržištu kongresne industije i učiniti nam dostupnim sve prednosti koje ovakvo umrežavanje pruža, kao i bogata iskustva koja dijele ostali članovi federacije.

1.Skupštna HUPKT-a 31.05.2012. i edukacija Gary Grimmer

05.06.2012.

U Zagrebu je u četvrtak, 31. svibnja 2012, održana 1. godišnja Skupština Hrvatske udruge profesionalaca kongresnog turizma. Na sjednici je prihvaćen izvještaj o radu Udruge u proteklom periodu (svibanj 2011 – svibanj 2012.)  kao i financijski izvještaj za isto razdoblje. Raspravljeni su i neki prijedlozi za budući rad Udruge, a članovi su pozvani da dostave svoje prijedloge i sugestije.

Pročitajte više ovdje.

Poziv na Skupštinu HUPKT-a i predavanje Gary Grimmer 31.05.2012. Zagreb

10.05.2012.

Pročitajte više ovdje.

Plan aktivnosti HUPKT-a u 2012. godini

24.04.2012.

Plan aktivnosti za 2012. pročitajte ovdje.

Okrugli stol - zaključci

03.04.2012.

Saznajte više >>

Poziv za okrugli stol

23.03.2012.

Okrugli stol (radionica): “KONGRESNI TURIZAM U HRVATSKOJ: DANAS I SUTRA”, 29. ožujka 2012. (četvrtak), 11.00h, HGK (Vijećnica), Rooseveltov trg 2, Zagreb

Prijava za sudjelovanje (bez naknade): http://www.poslovniturizam.com/istrazivanja/okrugli-stol-pozivnica

Saznajte više >>

Kada angažirati agenciju

20.03.2012.

Hrvatska udruga profesionalaca kongresnog turizma osnovana je 2011. godine s ciljem zaštite i unapređenja struke kongresnog-incentive-event turizma: od edukacije do zastupanja stručnih stavova…

Saznajte više >>

Formiran Savjetodavni odbor Udruge

20.03.2012.

Formiran Savjetodavni odbor Udruge
Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo objaviti da je formiran Savjetodavni odbor Udruge. Sudjelovanje u radu ovog Odbora prihvatili su domaći i međunarodni stručnjaci (abecednim redom):

Rob DAVIDSON Dugogodišnji predavač na Business Travel and Tourism sveučilišta u Westimisteru, London gdje predaje Conference & Events Management.
Gary GRIMMER Dugogodišnje iskustvo u kongresnoj industriji, Gary je pretočio u posao konzultanta i predavača za kongresne destinacije, asocijacije i tvrtke diljem svijeta.
Paul KENNEDY Nakon velikog iskustva u svjetskoj kongresnoj industriji, danas je konzultant za kongresne urede, asocijacje, stručne medije.
Linda PEREIRA Kvalificirani je pedagog i međunarodni predavač u kongresnoj industriji.
Pave ŽUPAN-RUSKOVIĆ Savjetnica strateškog planiranja razvoja turizma Dubrovačko-neretvanske županije
KADA KOTIZACIJA POSTAJE PAKET ARANŽMAN?

17.11.2011.

Turizam, pa tako kongresni i incentive turizam, reguliran je Zakonom o pružanju usluga u turizmu (NN br. 68/07 i 88/10). Zakonom je propisano da takve usluge može pružati samo turistička agencija ako nije drugačije propisano, tj. može ih pružati samo pravna ili fizička osoba koja je ishodila rješenje o odobrenju za pružanje tih usluga kod nadležnog ureda državne uprave – ukratko, potrebno je imati agencijski ID kod.
Temeljem navedenog, Udruga je razgovarala s Ministarstvom turizma i od Pravne službe zatražila i dodatno, posebno tumačenje pojma kotizacija u svjetlu termina paket aranžman kojeg može prodavati samo turistička agencija. Svjedoci smo danas da mnoge pravne osobe koje nisu ishodile rješenje o pružanju turističkih usluga redovito naplaćuju kotizacije iz kojih financiraju kongresne usluge. Obilježja paket aranžmana su:

 • Unaprijed utvrđena kombinacija od najmanje dvije pojedinačne usluge koje se sastoje od prijevoza, smještaja ili drugih turističkih ili ugostiteljskih usluga a čine jednu cjelinu
 • Pruža se u vremenu dužem od 24 sata ili uključuju najmanje jedno noćenje
 • Prodaju se kao cjelina po unaprijed utvrđenoj cijeni

U najvećem broju slučajeva, iz kotizacija se financiraju turističko-ugostiteljske usluge kao što su:

 • Najam hotelske dvorane
 • Najam tehnike
 • Kave pauza
 • Ručak
 • Domjenak dobrodošlice
 • Gala večera
 • Ponekad i stručni izlet itd.

Ako se iz kotizacije financiraju bilo koje dvije turističke i/ili ugostiteljske usluge, stručna služba Ministarstva turizma smatra da se radi o paket aranžmanu, tj. o pružanju turističkih usluga. Iz navedenoga je vidljivo da ovakve kotizacije može naplaćivati samo ona pravna osoba koja je ishodila rješenje o pružanju turističkih usluga, tj. turistička agencija. Detaljno pojašnjenje kao i kopija dopisa Ministarstva turizma dostupni su članovima HUPKT-a na upit.

Pismo podrške Ministarstva turizma

27.09.2011.

Više pročitajte ovdje

POZIVNO PISMO

22.09.2011.

Poštovani kolege i kolegice, izuzetna nam je čast predstaviti vam HRVATSKU UDRUGU PROFESIONALCA KONGRESNOG TURIZMA – HUPKT.

Više pročitajte ovdje

KONTAKT

HRVATSKA UDRUGA PROFESIONALACA KONGRESOG TURIZMA

Opći upiti:
info@cmpa.eu

Predsjednik:
president@cmpa.eu
Dopredsjednik: vicepresident@cmpa.eu
Tajnik:
secretary@cmpa.eu

Website:
www.hupkt.hr

www.cmpa.eu

Registrirano u Hrvatskoj, Grad Zagreb, Gradski ured za opæu upravu, broj 251-07-02/1-1, 5. travnja 2011.

 


shares